11. 12. 2014

Plněné žampióny s grilovanou zeleninou

I žampion dokáže dělat divy.

 

Plněné žampióny s grilovanou zeleninou

Ingredience

Žampiony 80 g
Cibule 10 g
Niva 15 g
Čerstvá petrželka 10 g
Olivový olej 3 g
Červená paprika 70 g
Rajčata 50 g
Cuketa 30 g
Kuřecí šunka 20 g
Česnek 1 stroužek
Toastový chléb 40 g


2 porce

40 min

střední obtížnost

Nutriční hodnota na jednu porci
1420 kJ / B 17 g / S 36 g / T 14 g / B 20 % / S 43 % / T 37 % /


Postup

Houby a zeleninu zbavíme nečistot a omyjeme. Hlavičky žampiónů oloupeme. Nožičky žampiónů odkrojíme, nasekáme najemno spolu s cuketou a orestujeme v části rozehřátého oleje. Přidáme nivu, počkáme, až se rozpustí a do směs nakonec vmícháme čerstvou petržel. Směs již nesolíme.

Žampionové hlavičky naplníme směsí a poklademe do pečící misky vymazané druhou částí oleje. Na povrch položíme kolečko šunky a přikryjeme kolečkem rajčete. K takto naplněným hlavičkám žampionů položíme očištěné, na proužky nakrájenou papriku slupkou nahoru (neloupeme). Pečeme v troubě při 200 stupních 15 minut.

Servírujeme na salátovém listu a podáváme s nasucho opečeným toustovým chlebem. Do středu umístíme ozdobu dle chuti.

Tipy

  • Ačkoli to málokdo ví, žampiony jsou účinnou protilátkou proti alergii
  • Žampiony najdou uplatnění i při zmírnění projevů lupenky nebo při léčbě atopického ekzému

Špeky

  • Že existuje jedovatá muchomůrka zelená nebo červená, ví asi každý. Už ale méně lidí ví, že existuje i jedovatý žampion – žampion zápašný neboli pečárka zápašná, po jehož požití může člověk skončit v nemocnici na výplachu žaludku. V tom právě tkví jeho velká záludnost – když o něm nevíme, nemůže si na něj dávat pozor. Přitom tento žampion roste celoročně, hlavně na loukách a v parcích.