10. 12. 2014

Parmské chřestění

I když teď není chřestová sezóna, recept se bude hodit, uteče to jako voda

 

Parmské chřestění

Ingredience

Zelený chřest 500 g
Červená kapie 150 g (ks)
Kozí sýr (lučina pro ty, které kozí sýr nemusí) 150 g
Křen 3 kávové lžičky
Cherry rajčata 8 ks
Parmská šunka 8 plátků
Olivový olej 1 kávová lžička
Sůl
Čtyřbarevný pepř
Petrželka na dozdobení
Citron
Celozrnná bageta 100 g jako příloha


4 porce

15 min

lehká náročnost

Nutriční hodnota na jednu porci
1210 kJ / B 24 g / S 22 g / T 13 g / B 33 % / S 30 % / T 40 %


Postup

Chřest omyjeme, odkrojíme zdřevnatělé konce. Silnější chřest rozkrojíme podél. Papriku vykrojíme, nakrájíme na 1 cm široké proužky. Ani chřest ani papriku neloupeme a vhodíme do vroucí osolené vody s trochou cukru a 3 minuty blanžírujeme. Po vyjmutí okamžitě vložíme do studené vody, abychom zastavili var. Zeleninu necháme okapat, v ubrousku zbavíme veškeré vlhkosti. Na pánvi rozpálíme olivový olej a chřest i kapie zprudka opečeme. Vývar ze zeleniny nevyléváme a použijeme na sýrovou náplň.
Na náplň použijeme kozí sýr, popřípadě lučinu bez příchuti. Rozmícháme do hladka s nastrouhaným křenem, přidáme pepř a sůl a zjemníme vodou z vývaru, do snadno roztíratelné, ale husté kaše.
Na připravené plátky šunky namažeme připravenou náplň ze sýru, rozprostřeme chřest s kapií a zabalíme.
Na talíři přidáme na dozdobení cherry rajčátka, posypeme čerstvou petrželkou a pokapeme citronem,

Tipy

  • Chřest obsahuje hodně užitečných vitaminů, které chrání buňky před volnými radikály
  • S jeho konzumací tělo dokáže lépe čelit zánětlivým onemocněním a srdečním potížím
  • Podporuje vylučování vody z těla a vyplavování škodlivých látek z těla
  • Zelený chřest má plnější chuť než bílý a není třeba ho loupat
  • S nakládaným chřestem to není dobré a ani to nic dobrého tělu nepřinese

Špeky

  • Ke chřestu se nemá pít červené víno, znehodnotí se vitamín B1 obsažený v chřestu
  • Chřest neohřívejte, protože opakovaným ohřátí navyšujete obsah dusičnanů a purinů v něm obsažených a s nimi i hladinu solí kyseliny močové v kloubech