19. 01. 2015

Mátový kebab z krůtího masa se žampiony a zeleninou

Lehký kebab ochucený medem, limetkovou šťávou a čerstvou mátou. Veliká mňamka.

 

Mátový kebab z krůtího masa se žampiony a zeleninou

Ingredience

500 g čerstvých plátků z libových krůtích prsíček

1 lisovaný stroužek česneku

2 lžíce medu

Najemno nastrouhaná kůra a šťáva z jedné limetky

3 lžíce nasekané čerstvé máty

150 g nízkotučného bílého jogurtu

300 g mladých žampionů

1 cuketka

1 červená paprika

Sůl a černý pepř

Plátky limetky na ozdobení


4 porce

20 minut, 1 – 2 hodiny marinování, 8 – 10 minut tepelná úprava

střední obtížnost

Nutriční hodnota na jednu porci
836 kJ / B 40 g / S 38 g / T 3 g / B 43 % / S 41 % / T 7 %


Postup

Krůtí maso nakrájíme na kousky velikosti jednoho sousta a dáme do misky. Přidáme česnek, med, kůru a šťávu z limetky, mátu a jogurt. Důkladně promícháme, aby se maso dobře obalilo. Dáme marinovat do lednice na 1 – 2 hodiny. Případně přes noc, maso se dobře rozleží a chuť do něj pronikne intenzivněji,

Gril rozhřejeme na střední teplotu. Žampiony obalíme v marinádě, papriky a cuketku nakrájíme na silná kolečka. Na jehly napichujeme střídavě. Osolíme a opepříme.

Kebab grilujeme 8 – 10 minut, občas obrátíme. Hotové maso by mělo být opečené do zlatova a při vpichu nožem by z něj měla vytékat čirá šťáva. Nejlepší přílohou je opečený pita chléb (65 g = 720 kJ, B 4,5 g, S 36 g, T 0,6 g) a příloha ze syrové zeleny. Využít můžeme zbytek papriky, cuketky, přidat můžeme cherry rajčátka,

Tipy

-       Krůtí maso je výborným zdrojem vitamínu B12, který je důležitý pro tvorba DNA a RNA, a kvalitní zdroj dalších B vitamínů, zejména niacinu (100 g porce obsahu 93 % denní dávky)

-       Z minerálů je kvalitním zdroje draslíku a fosforu a obsahuje o jednu třetinu více zinku než kuřecí maso

-       Většinu mála tuku v krůtím mase tvoří nenasycené tuky, většina je obsažena v kůži. Krůtí prsa bez kůže obsahují kolem 5 % tuku, a proto jsou vhodná pro stravu s nízkým obsahem cholesterolu

Špeky

-       K vůbec nejchutnějším masům krůty nepatří ani prsíčka ani krk, ale dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně zvlášť v obchodech neprodává. Připravují se z nich vynikající citlivě okořeněné medailonky, které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací.

-       Nejtučnější částí krůty je tzv. biskup

-       Prozatím nejtěžší nejznámější odchovaná krůta vážila 39 kg, byla přibližně ve velikosti malého selete

-       Krůtí maso obsahuje kyselinu tryptophan, která je důležitou součástí řetězce proteinů. Tryptophan ovlivňuje tvorbu serotoninu, který se vytváří v mozku a hraje roli spánkového regulátoru a relaxačních procesů. Zvýšení příjmu tryptophanu může způsobit ospalost. Ve skutečnosti je ale množství této látky v krůtím mase tak zanedbatelné, že tyto příznaky nemohou být vnímány. Ospalý pocit po takových krůtích hodech má pravděpodobně na svědomí obyčejné přejedení.