11. 12. 2014

Losos na mandarinkách

Někdy dostanete nápad a jídlo, které jste nikdy nedělali, spatří světlo světa. A je krásně barevné.

 

Losos na mandarinkách

Ingredience

Losos 100 g
Brokolice 200 g
Brambory 100 g
Mandarinka 1ks
Citron ½ ks
Sůl, kmín, čerstvé bylinky, pokud nemáme pak sušený tymián


1 porce

30 min

lehká náročnost

Nutriční hodnota na jednu porci
1620 kJ / B 31 g / S 30 g / T 16 g / B 33 %/ S 31 %/ T 37 %


Postup

Lososa osolíme, posypeme kmínem, přidáme dílky mandarinky, bylinky, zalijeme citronovou šťávou, dostatečně podlijeme vodou a v přiklopené zapékací misce pečeme při teplotě 180 stupňů 15 minut.

Brokolici s brambory vaříme v páře, po změknutí osolíme a posypeme čerstvou petrželkou.

Tipy

  • Konzumace mořských tučných ryb je důležitá hlavně pro obsah omega 3 mastných kyselin v jejich tuku.
  • Jsou důležité pro prevenci srdečních onemocnění, správný vývoj mozku dětí a i kvalitu naší pokožky. Odborníci proto doporučují dopřávat si alespoň dvě porce týdně.
  • Nejvíce těchto mastných kyselin obsahují ryby, jako je tuňák a makrela, ze sladkovodních pak úhoř
  • Brokolice podporuje látkovou výměnu v našem těle. Vitamin C pomáhá proti nachlazení a chřipce, vitamin B2 je důležitý pro zdraví očí, kůže a funkci srdce, minerální látky napomáhají činnosti srdce a tvorbě hormonů. Vláknina napomáhá síle a pevnosti kostí.
  • nejvíce blahodárných látek obsahuje brokolice syrová, proto se nedoporučuje ji vařit, nýbrž připravovat na páře

Špeky

  • Bílé ryby sice neobsahují omega 3, zato mají nízkou kalorickou hodnotu
  • Děti obvykle naprosto odmítají ryby. Rybou, kterou právě děti obvykle velmi dobře přijímají, je losos.
  • George H. W. Bush byl široko daleko známý svým opovržením k brokolici