23. 01. 2015

Dušené hovězí se zeleninou a la Provence

Rozplyne se na jazyku do lahodné středozemní chuti

 

Dušené hovězí se zeleninou a la Provence

Ingredience

600 g hovězího masa na dušení

150 g libovější slaniny

200 g mrkve

150 g cibule

2 červené papriky

400 g sterilovaných rajčat

2 stonky řapíkatého celeru

2 stroužky česneku

2 bobkové listy

4 proužky pomerančové kůry

2 snítky rozmarýnu (čerstvý vždy chuťově výraznější)

4 snítky tymiánu (čerstvý vždy chuťově výraznější)

2 lžíce rajského protlaku

300 ml masového vývaru

150 ml suchého červeného vína

4 ančovičky

250 g menších žampionů

100 g černých oliv bez pecek

4 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Černý pepř


6 porcí

20 minut, 3 hodiny tepelná úprava

střední obtížnost

Nutriční hodnota na jednu porci
1474 kJ / B 39 g / S 14 g / T 13 g / B 44 % / S 16 % / T 33 %


Postup

Troubu předehřejeme na 150 ⁰C. Maso zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na 4 cm velké kostky. Ze slaniny okrájíme větší množství tuku a nakrájíme na 1 cm velké kostičky. Hovězí i slaninu vložíme do větší ohnivzdorné pečící skleněné mísy, přidáme mrkev, cibuli, papriku, rajčata, celer, česnek, bobkový list, pomerančovou kůru, rozmarýn, tymián, rajský protlak, vývar a víno. Na plotně přivedeme do varu, přikryjeme pokličkou a přesuneme do trouby. Pečeme 2 hodiny. Po dvou hodinách vmícháme ančovičky, žampiony, olivy a petrželku, část ponecháme na ozdobu, a opepříme. Nepřisolujeme, protože ančovičky jsou dostatečně slané. Opět přikryjeme a pečeme další hodinu. Podle chuti ještě opepříme a posypeme zbytkem petrželky. Jako přílohu si můžeme dát bramborovou kaši, ale třebas také pohankový chléb.

Tipy

  • Řapíkatý celer má mnohem více vitaminu C, než například citrusy, je skvělým zdrojem B-komplexu, z dalších vitaminů v něm najdeme také A, K a Ečko.
  • Z minerálů můžeme získat  největší množství fosforu, ale také naše tělo obohatí o vápník, draslík a zinek.
  • Hovězí je pro člověka také významným zdrojem železa, především proto, že je tělo dokáže využít. Železo ze zeleniny, luštěnin, mléčných výrobků a vajec organismus přijímá hůře. Hovězí je na železo bohatší (2,5 mg/100 g) než telecí, vepřové nebo drůbež (1 až 1,8 mg) nebo ryby (0,8 až 1,2 mg).
  • Kromě železa obsahuje i hodně zinku, selenu, kyseliny listové a vitaminu B12. Je také přirozeným zdrojem CLA (konjugovaná kyselina linolová, která napomáhá k vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou v lidském těle)

Špeky

  • Víno se v kuchyni  se víno obvykle používá jako koření, má se s ním tedy stejně zacházet. Získá-li dominantní pozici, poruší se křehká skladba jemné chuti čerstvého masa a rozverných tónů koření i přísad. Atmosféru jídla prostě musí jen dokreslit, ne ji strhnout na sebe.
  • Dobře narostlý celer má řepíky dlouhé až 30 centimetrů.  Při nákupu vybírejte takové kousky, které jsou zakončené neovadlými a svěže zbarvenými listy.
  • Řapíkatý celer využívali již kolem pátého století před našim letopočtem  v antickém Řecku jako léčivo. Jednak byl doporučován na uklidnění, ale paradoxně také na něco opačného. Je totiž tradičně označován za přírodní afrodisiakum.