23. 01. 2015
Rozplyne se na jazyku do lahodné středozemní chuti
Ingredience600 g hovězího masa na dušení 150 g libovější slaniny 200 g mrkve 150 g cibule 2 červené papriky 400 g sterilovaných rajčat 2 stonky řapíkatého celeru 2 stroužky česneku 2 bobkové listy 4 proužky pomerančové kůry 2 snítky rozmarýnu (čerstvý vždy chuťově výraznější) 4 snítky tymiánu (čerstvý vždy chuťově výraznější) 2 lžíce rajského protlaku 300 ml masového vývaru 150 ml suchého červeného vína 4 ančovičky 250 g menších žampionů 100 g černých oliv bez pecek 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky Černý pepř |
Nutriční hodnota na jednu porci
1474 kJ / B 39 g / S 14 g / T 13 g / B 44 % / S 16 % / T 33 %
Postup
Troubu předehřejeme na 150 ⁰C. Maso zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na 4 cm velké kostky. Ze slaniny okrájíme větší množství tuku a nakrájíme na 1 cm velké kostičky. Hovězí i slaninu vložíme do větší ohnivzdorné pečící skleněné mísy, přidáme mrkev, cibuli, papriku, rajčata, celer, česnek, bobkový list, pomerančovou kůru, rozmarýn, tymián, rajský protlak, vývar a víno. Na plotně přivedeme do varu, přikryjeme pokličkou a přesuneme do trouby. Pečeme 2 hodiny. Po dvou hodinách vmícháme ančovičky, žampiony, olivy a petrželku, část ponecháme na ozdobu, a opepříme. Nepřisolujeme, protože ančovičky jsou dostatečně slané. Opět přikryjeme a pečeme další hodinu. Podle chuti ještě opepříme a posypeme zbytkem petrželky. Jako přílohu si můžeme dát bramborovou kaši, ale třebas také pohankový chléb.
Tipy
Špeky