2. 11. 2017

ŠŤASTNÁ POLÉVKA

Fitální podzimní vaření II – Čarujeme se zeleninou – Díl 14.

ŠŤASTNÁ POLÉVKA. Štěstí není jenom muška zlatá, ale také čočka? Cože???  V Cunninghamově encyklopedii o magické síle potravin se tvrdí, že čočka pomáhá vnést do života štěstí a pokoj. Horká polévka v zimě zahřeje. A když je navíc složená z potravin, které podle termického efektu potravin jsou zahřívací či neutrální, zahřeje dvakrát. Na své si přijdou nejen chuťové buňky, ale i čichové. Příjemná vůně opražených bylinek s nádechem citrónu dělá z této polévky lahodnou zimní pochoutku. A protože nechceme ztrácet čas u plotny, tak věřte, že jí máte za půlhodiny hotovou.

ČOČKOVÁ POLÉVKA S CITRÓNEM

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

1 lžíce olivového oleje

3 stroužky nahrubo nakrájeného česneku

250 g nahrubo nakrájené cibule, klidně i na proužky

250 g červené čočky, propláchnuté a okapané

1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru

1 lžička mletého koriandru

½ lžičky mletého kmínu

šťáva z jednoho citrónu

4 tenká kolečka citrónu

sůl a černý pepř

JAK TO UDĚLÁTE?

V hrnci se silným dnem rozehřejeme olej. Přidáme česnek a cibuli a restujeme za stálého míchání na mírném ohni 5 – 7 minut dozlatova. Přidáme čočku a krátce osmahneme asi po dobu 1 – 2 minuty. Přidáme vývar, zvýšíme teplotu a přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu, polévku přikryjeme a necháme 15 – 20 minut vařit, dokud čočka není měkká. Na rozpálenou teflonovou pánev nasypeme koriandr a kmín a nasucho pražíme 1 – 2 minuty,, dokud nezačne koření vonět. Opražené koření přidáváme do polévky až na talíř. Pod hrncem s polévkou zvýšíme teplotu, přidáme citrónovou šťávu a kolečka citrónu. Necháme ještě 5 minut povařit. Podáváme ochucené solí a špetkou pepře a dozdobíme čerstvým koriandrem nebo petrželkou. Na přípravu i tepelnou úpravu potřebujeme 30 minut.

KOLIK SE VÁS NAJÍ?

4 jedlíci

KOLIK ŽIVIN PŘIJMETE?

1 porce: Energie – 261 kcal, Bílkoviny –18 gr, Sacharidy – 40 gr, Tuk – 5 gr (z toho 1 gr nasycených), Vláknina – 7 gr.

TIPY:
- Proč je v polévce citrón? Kvůli chuti místo octa? Také, ale hlavní důvod je ten, že vitamín C významně zvyšuje využitelnost železa z čočky. Proto když na závěr po dovaření čočky přidáte pár kapek citrónu nebo jídlo posypete zelenými bylinkami a natěmi, pak v nich obsažený vitamín C usnadní vstřebávání železa do organismu.

- Červená čočka má oproti jiným luštěninám mnoho výhod. Před přípravou se loupaná červená nemusí máčet a je dobře stravitelná, což ocení zejména malé děti a lidé, kterým luštěniny způsobují trávící obtíže. Červená čočka totiž na rozdíl od fazolí, neobsahuje síru, tudíž nenadýmá, což určitě uvítají ti, kteří zavrhli luštěniny právě pro tento neblahý efekt. Z toho důvodu je pak červená čočka první luštěninou, kterou maminky přidávají do jídelníčku dítěte od ukončeného osmého měsíce. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka. Vynikající je v jednoduché kombinaci s rýží či celozrnným chlebem.

- Čočku červenou neloupanou  raději namáčejte, stačí po dobu 2 hodin, a bude uvařená zhruba za 15 až 20 minut.

- Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, draslíku, hořčíku a vápníku. Z vitamínů obsahuje kyselinu listovou, B-6 a vitamín A.

- Čočka obsahuje mnoho bioaktivně zužitkovatelných bílkovin, má 25 – 30 % nejlepších esenciálních aminokyselin. Tím nabízí velmi vhodnou alternativu masitých pokrmů pro odlehčení organismu. Obsahuje vlákninu, která povzbuzuje činnost střev a pomáhá proti zácpě.

- Škroby obsažené v luštěninách se (díky obsahu vlákniny) pomalu vstřebávají a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky, ale nejenom pro ně.

- V omezeném množství by čočku měli jíst lidé nemocní dnou a revmatismem a všichni s velmi slabým zažíváním.

- Vařením svoji jasnou barvu řervená čočka ztrácí, můžeme ji proto dobarvovat kurkumou

- Čím menší je čočka, tím lepší má chuť

- Co se hodí ještě vědět? Neloupanou lze použít i na nakličování, kdežto loupaná by nevyklíčila.

- Když chcete ochutnat nejkvalitnější koriandr, sežeňte si ten pravý z Indie. Rozemletá semínka koriandru se používají jako koření, v severní Evropě je dokonce přidávají do ginu. Čerstvé lístky dochutí saláty a polévky.

- Pokud máte problémy s nadýmáním a to nejen s čočkou, rozhodně si posypte jídlo právě koriandrem. Zklidňuje při křečích střeva i žaludek.

- Červenáte se? Ostýcháte? Věřte či ne, ale koriandr vám pomůže zbavit se i trémy a studu.

- Věděli jste, že koriandrovým semínkům se říká elixír lásky? Na rozpálení touhy prý stačí roztlouct koriandrová semínka, smíchat je s horkým vínem a přidat další léčivé dobroty – skořici a zázvor. Tento nápoj rozehřeje tělo do poslední buňky.

Dobrou chuť, dobrou náladu a dobrou energii